vinska vitrina

7 uobičajenih mitova o vinu

 

7 uobičajenih mitova o vinu

 

Kao neko ko se bavi vitrinama koji čuvaju vino i njegovu postojanost, primetili smo da ima puno mitova o vinu. Zbog toga smo rešili da neke od mitova razrešimo zauvek.

 

MIT BROJ 1: STARO VINO JE DOBRO VINO

Jedno od najčešćih zabluda je :“Staro vino je dobro vino“. Međutim to baš i nije tačno. Istina je da su neka vina bolja kako vreme prolazi, međutim najveći broj vina treba popiti u razdoblju od 5 godina od proizvodnje.

Vino generalno treba piti posle kupovine. Ohladiti ga na pravu temperaturu, da bi vino pokazalo sve svoje dobre ukuse i onda konzumirati. Čekanje na koriščenje vina ne garantuje da će vino biti kvalitetno, posebno ako se ne čuva u preporučenim uslovima. U glavnom ne razmišljajte logikom što starije bolje, već istražite koja vina spadaju u ona koja su bolja posle navedenih pet godina koje smo pominjali.

 

MIT BROJ 2: ŠTO JE STAKLO NA BOCI DEBLJE TO JE VINO BOLJE

Kao kod prve tačke, mnogi ljudi veruju da debljina stakla boce određuje kvalitet sadržaja boce. U principu ovo je na nivou glasine. Teža boca ili boca sa debelim staklom, ne mora da znači da je sadržaj te boce najboljeg kvaliteta. Istina je u konceptu koji plasiraju vešti trgovci, koji tokom godina pokušavaju da privuku kupce sa novom ambalažaom. Kako je boca za vino ambalaža, tako sve zavisi od toga da li će sam proivođač poslušati trgovce vinom i uložiti u ambalažu. Možda sjajna vina dolaze iz velikih i boca sa debelim staklom, ali sigurno ćete naci i vina koja su savršena a nalaze se u bocama koje imaju tanko staklo.  

 

 MIT BROJ 3: VINO BEZ ČEPA OD PLUTE JE LOŠIJEG KVALITETA

Poklopci koji se zavrću su istog kvaliteta kao i pokloci od plute. Postoji određena stigma u vezi sa poklopcima od plute. Vreme je da joj stanemo na put. I ako se poklopci koje se zavrću koriste još od pedesetih godina dvadesetog veka, ljudi su ipak skloni da ih po kvalitetu stave ispod polutanih čepova. Jedna od neospornih prednosti je da su obični čepovi znatno praktičniji. Mogu ponovo vratiti na bocu i nama vadičepa, koji često nije na svom mestu. Zatim cena im je znatno niža od plutanih čepova. Sa druge strane ljudi tvrde da vino bolje stari u bocama sa plutom, nego sa aluminijumskim poklopcima. O ovome smo već pisali u predhodnom pasusu, da je vino bolje popiti u roku od pet godina od proizvodnje, tako da plutani čepovi ostaju samo mit.

MIT BROJ 4: CRVENO VINO JE ZA MESO, BELO VINO JE ZA RIBU

Uparivanje crvenih vina sa mesom i belih vina sa ribom, predstavlja standard u svetu gastronomije. Međutim mi Vam predlažemo da pustite mašti na volju i da „izađete iz okvira“.

Malo eksperimentisanja, može Vam doneti neke nove ukuse. Crveno vino se zapravo dobro slaže sa ribom kao što je tunjevina i losos. Vaš izbor vina će zavisiti od od vrste ribe ali verujte i od kombinovanje crvenog vina sa ribom može biti veoma prijatno. Takođe može Vas iznenaditi kombinacija dobre čaše belog vina sa komadom sočnog mesa. Preporučujem Vam da testirate ovu kombinaciju, zato što će Vam pružiti ukus koji niste navikli.     

 

MIT BROJ 5: KVALITETNO VINO JE SKUPO

Jedan od najčešćih mitova o vinu je ideja da je potrebno mnogo novca da bi ste uživali u vinu.

Cena vina zavisi od skupog procesa proivodnje i kvaliteta korišćenih sastojaka. Ponekad visoka cena vina ne garantuje kvalitet i dobar ukus, ali ne treba očajavati. Ukus je subjektivan i svi ukusi su različiti. Trošenje više novca na bocu vrhunskog vina, pružiće Vam ukus vina, ali ne garantuje da će on imati bolji ukus za Vas od boce vina koja je bila jeftinija od nje. Visoka cena ne garantuje uvek kvalitet i savršen ukus, tako da ukoliko preuzmete rizik i esperimentišete možete biti prijatno iznenađeni.

 

MIT BROJ 6: SLATKO VINO JE ZA AMATERE

Ako više volite slatko vino, Vi ste amater ili bar tako neki ljudi misle. Ali istina je zapravo suprotna. Ideja da je samo suvo vino kvalitetno nije istinita, kao i da se ne može uživati us slatkom vinu. Neka od najpopularnijih vina na svetu su slatka vina i posebno se uklapaju u u priču nakon ukusnog obroka. Ne brinite i mi uživamo uz slatko vino.

 

MIT BROJ 7: MEŠANJE VINA JE GREH

Ljubitelji vina često ne odobravaju mešanje različitih vina. Međutim savršena kombinacija dobrih vina može oduševiti i najveće stručnjake. Mešavina dve vrste grožđa često znači da boca košta manje, ali to ne znači da je to vino lošijeg kvaliteta. Mešana vina često mogu dovesti do novih neočekivano dobrih ukusa. Zbog toga kada imate priliku, preporučujemo da probate neko takvo vino. Verujte nećete se pokajati.    

 

ZAKLJUČAK :

Ukoliko ste osoba koja se preterano ne intersuje za vinski svet, pokušali smo da Vas „oslobodimo“ nekih uobičajenih mitova, kao i da podstaknemo da dalje  istražujete i tragate u vinskom svetu.

Imate li još nekih neobičnih mitova o vinu? Bilo bi nam zadovoljstvo da ih čujemo. Na našem blogu možete pronaći još zanimljivih članaka o našem omiljenom piću.

Izaberite pravu vitrinu za vas i vaše vino. Preko 70 modela hladnjaka za vino dostupno je na sajtu www.vinskevitrine.rs  OVDE.

 

7 uobičajenih mitova o vinu