vinska vitrina

Vinska vitrina za kuću

Razmislite o kupovini vinske vitrine za svoj dom?

Svakako je preporučujemo svim ljubiteljima vina! Vinska vitrina je popularan uređaj za ljubitelje vina za čuvanje i hlađenje vina kod kuće. Pruža idealno okruženje za skladištenje i posluživanje vina,  održavanjem odgovarajuće temperature i vlažnosti.

Prilikom odabira vitrine za vino za vaš dom treba uzeti u obzir nekoliko činjenica:

  1. Kapacitet: Navedite koliko boca želite čuvati. Vitrine za vino su dostupne u različitim veličinama, od malih modela na pultu koje imaju kapacitet za nekoliko boca do većih, samostojećih ili ugradnih modela koji mogu primiti desetine boca.

Samostojeće-vinske vitrine različitih veličina su dostupne za skladištenje između 16 i 300 boca vina.

vinska vitrinavinska vitrinavinska vitrinavinska vitrina
Podpultne vinske vitrine-dostupne su vitrine minimalne širine 15 cm do 60 cm za skladištenje do 46 boca.

vinska vitrina potpultna vinska vitrina vinska vitrina vinska vitrina

Potpuno ugradne-vitrine koje se ugrađuju u kuhinju, visine od 46 cm do 179 cm i skladištenja od 18 do 114 boca vina.

vinska vitrina vinska vitrina  vinske vitrine vinska vitrina

2.Temperaturni rasponi: Neke vitrine za vina imaju nekoliko temperaturnih zona, što vam omogućava skladištenje različitih vrsta vina na optimalnim temperaturama posluživanja. Na primer, bela vina se obično služe hladnija od crvenih, pa je bolje imati odvojenu temperaturnu zonu.

3.Kontrola temperature: Pronađite vitrinu za vino koja nudi preciznu kontrolu temperature. Mora imati digitalni ekran ili termostat za tačno podešavanje i praćenje temperature.

4.Kontrola vlažnosti: Vino zahteva određeni stepen vlage kako bi sprečio isušivanje čepova i oksidacije vina. Izaberite vitrinu za vino koji ima značajnu kontrolu vlažnosti ili ugrađen higrometar kako biste obezbedili održavanje odgovarajućeg nivoa vlage.

5.Vibracije i buka: Prekomerne vibracije mogu negativno uticati na kvalitet vina. Pronađite vitrinu za vino s niskim nivoom vibracija kako biste izbegli ometanje sedimenta u starim vinima. Osim toga, razmislite o nivou buke, pogotovo ako planirate staviti vitrinu u dnevni boravak ili prostor za relaksaciju.

6.Dizajn i ugradnja: Obratite pažnju na dizajn i estetiku vitrine za vino kako biste bili sigurni da se dobro uklapa u dekor vašeg doma. Na osnovu raspoloživog prostora i preferencija odlučite trebate li samostalnu ili ugradnu jedinicu.

 

Gde staviti vitrinu za vino

Potpuno ugradni i podpultni model vinske vitrine

PRILIKOM ODLUČIVANJA O TOME GDE SMESTITI  VITRINU ZA VINO, TREBA UZETI U OBZIR NEKOLIKO DETALJA KAKO BI SE OSIGURALE OPTIMALNE PERFORMANSE I PRAKTIČNOST:

  1. Stabilnost temperature: Vinske vitrine najbolje funkcionišu kada se smeste u prostoriju sa ujednačenom temperaturom. Izbegavajte područja u kojima su izložena ekstremnim temperaturnim fluktuacijama, kao što su blizina direktnog sunčevog svetla, otvora za grejanje ili uređaja za proizvodnju topote. Kvalitet rada vitrine za vino može biti ugrožen ako je izložena velikim temperaturnim promenama.
  2. Ventilacija: Vitrine za vino stvaraju toplotu tokom rada, stoga je važno obezbediti odgovarajuću ventilaciju. Proverite da li oko vitrine ima dovoljno mesta za cirkulaciju vazduha, obično nekoliko centimetara sa strana i sa zadnje strane. Ne stavljajte vitrinu u uski prostor ili na zid koji ograničava protok vazduha.
  3. Pristupačnost: Razmislite o postavljanju vitrine za vino na mesto koje je lako dostupno radi praktičnosti. U idealnom slučaju, nalazila bi se u području gde se često opuštate ili uživate u vinu, poput kuhinje, trpezarije ili dnevnog boravka.
  4. Stabilnost: Proverite da li odabrano mesto osigurava stabilnu i ravnu površinu za postavljanje vitrine za vino, kako bi sprečili bilo kakve vibracije ili smetnje koje mogu uticati na vino ili rad vitrine.
  5. Nivo buke: Neke vitrine za vina mogu praviti drugačije zvuke ili buku tokom rada. Ako ste zabrinuti zbog buke, ne postavljajte vitrine za vino na mesta gde bi mogli da ometaju vaše dnevne aktivnosti ili prostorije za spavanje.
  6. Estetika: Razmislite o opštoj estetici i dizajnu prostorije u kojoj planirate postaviti vitrinu za vino. Izaberite mesto koje upotpunjuje dekor i stil sobe.

 

Na osnovu tih razmatranja, uobičajene lokacije za vitrinu za vino uključuju kuhinju, kuhinjsko ostrvo, trpezariju, kućni bar, namenski vinski deo ili skladište. Najpre, najbolji raspored zavisiće od vašeg rasporeda u kući, dostupnom prostoru i ličnim željama.

 

Pre kupovine preporučljivo je pročitati recenzije proizvoda, uporediti različite modele i uzeti u obzir svoje specifične zahteve i proračun. To će vam pomoći da pronađete vitrinu za vino koja odgovara vašim potrebama i poboljšate skladištenje vina, kao i uživanje kod kuće.

 

U slučaju da trebate stručni savet, uvek nas možete kontaktirati. Obratite nam se putem internet obraćanja TU.

vinska vitrina