vinska vitrina

Kako napraviti svoju kolekciju vina

Mnogim ljudima vino je omiljeno piće. Veoma često ono je izbor pića za nedeljni ručak, kao i u večernjem izlasku. Dobra kolekcija vina može vama i vašem društvu  ulepšati veče.

Ako ste ljubitelj vina sigurno ste više puta pomislili da počnete da pravite ličnu kolekciju. I ako to zvuči pomalo zastrašujuće, ne krivimo Vas. Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir i onda se postavlja pitanje odakle početi.

Srećom po Vas, mi ćemo iskoristiti naše znanje i stručnost kako bismo kreirali vodič za pravljenje Vaše kolekcije vina na ispravan način. Za početak dovoljno Vam je par pravih koraka…

 

1. KORAK : Napravite plan

Jedna od prvih stvari koja treba da se uradi kada se razmišlja o kolekciji vina jeste da se napravi plan.

Pravljenje plana je od suštinske važnosti za početak. Pažnja na pravim stvarima će Vam pružiti osećaj pravca kada krenete u realizaciju. Moraćete da razmislite o tome koja bi bila veličina Vaše kolekcije. Taj podatak će vam dobro doći kada budete sagledavali mogućnosti skladištenja.

Druga, a ne manje bitna stavka je da planiranje finansija. Cena vina može varirati, tako da sa planom možete rešiti problem nekontrolisanog trošenja. Najbolje bi bilo da u skladu sa svojim mogućnostima, odredite budžet i njega se strogo pridžavate.

 

različita vina

2. KORAK : Početak kupovine vina & uživanje

Jednom kada imate plan, vaš sledeći korak je kupovina vina.

Počnite s vinom koje najviše volite i u kojem uživate.

Ključ svake uspešne kolekcije vina je da započnete sa vinom čiji ukus zaista volite i koje planirate da pijete.

Sasvim je redu je i skupiti kolekciju skupih, starih vina, ali ako izostavite svoje favorite, šta je onda zapravo poenta?

Preporučujemo da prvo kupite nekoliko boca vina za koje znate da ćete piti i uživati. Ne gubite iz vida ukus u kom najviše uživate i ne trošite bogatstvo na kolekciju koju ćete samo čuvati.

Takođe treba napomenuti da ne kupujete previše količinski, kao ni previše brzo. Kolekcija vina je nešto što je veoma lično i nešto sa čim ne bi trebalo žuriti. Počnite s malom količinom koja raste polako ali sigurno.

 

3. KORAK : Probajte vina koja planirate da kupite

Kao i kod većine stvari, uvek je bolje isprobati vino pre nego što kupite celu kutiju.

Nema ništa gore nego kupiti nešto što Vam se ne dopada, kasnije morate da pronalazite načine kako da ga se rešite. Kupovina jedne boce i njeno konzumiranje pružiće će vam priliku da odlučite koliko vam se vino sviđa pre nego što naručite celu kutiju. Tako ćete uštedeti i vreme i novac.

Jedna stvar koju treba uzeti u obzir je i to da se ukusi tokom vremena menjaju. Tako da se verovatno Vaš favorit među vinima, posle određenog vremena postati neko drugo vino. Koliko god vam se ukus dopada, preterane zalihe nisu preporučljive.

 

4. KORAK : Vodite računa o zalihama

Nakon početne kupovune, vaša kolekcija će samo rasti. Zato je bitno da pratite šta sve posedujete u Vašoj kolekciji.

Možda za početak zvuči suviše pedantno, ali u jednom trenutku nećete znati napamet, koliko boca imate i gde ih čuvate.

Prilikom pravljenja liste preporučujemo da zabeležite marku, vrstu vina, količinu, mesto gde ih čuvate i možda čak i ukus svake boce.

Ne zaboravite da sa liste zaliha skinete vina koja ste popili, iz prostog razloga, što ćete imati mnogo manju kolekciju nego što je ona stvarna.

 

5. KORAK : Investirajte u vinski frižider

Gotovo da nema smisla sastaviti kolekciju prelepih, skupih vina ako ih ne čuvate adekvatno.

Da biste uživali u vinu i čuvali ga na optimalnoj temperaturi, moraćete da uložite u visoko kvalitetetan fižider za vino. Podrazumeva se, da znate da različita vina zahtevaju različite temperature da bi se čuvala, a skladištenjem nekih vina na pogrešnoj temperaturi možete ih uništiti.

Možda bi bilo primamljivo da se sva vina izlože u kuhinji, ali to neće biti dobro za vino. Vaša kolekcija vina može da sastoji od više vrsta vina. U tom slućaju je najbolje, da kupite vinsku vitrinu sa dve zone.

Ulaganje u frižider za vino nije samo praktična opcija, već i mogućnost da esteski obogatite svoj prostor.

Mi nudimo širok spektar samostojećih i ugradnih frižidera za vino.

U našoj ponudi se nalazi celokupan asortiman vinskih frižidera sa jednom, dvema ili trema zonoma hlađenja

 

Zaključak

Kada je u pitanju pokretanje lične kolekcije vina, svako će biti drugačiji i svako treba da se vodi neki svojim osećajem. Ovde smo pokušali da Vam damo samo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se što pre odlučite da krenete da pravite svoju kolekciju i na koje stavari na početku morate da obratitie pažnju.

Sakupljajte ono što volite i lepo se provedite – ipak radite nešto da bi ste uživali.

Ako želite da saznate više o prednostima frižidera za vino ili našem širokom asortimanu proizvoda, ne oklevajte da nas kontaktirate 069/4653333.