vinska vitrina

Vodič kroz vinske termine

Vodič kroz vinske termine

 

Poznato je da ljubitelji vina poznaju puno vinskih izraza i termina, međutim ukoliko ste početnik u svetu vina, termini Vam mogu biti složeni i pomalo komplikovani. Vino je komplikovano piće.

Da bismo Vam pomogli da što pre savladate termine i da se što lakše snađete, napravili smo mini – vodič kroz vinske termine sa izdvojenim terminima koji se najčešće koriste.

Kiselina

„Kiselost“ vina ima veliki značaj za održivost vina kao i same karakteristike. Kiseline su toliko značajna komponetna vina da mogu uticati i na sam kvalitet vina. Postizanje pravog nivoa kiselosti važno je za svako vino, jer će previše kiselina sniziti kvalitet vina, isto tako premalo kiselina, neće dozvoliti da vino pokaže svoj pun potencijal.

Ukus vina

Ukus se javlja nakon degustacije vina. Degustacijom treba da osetite slast, kiselost, tanin. Ukoliko su ovi elementi u ravnoteži onda je to znak dobrog vina. Ravnoteža takođe daje potencijal da vino starenjem dobija na kvalitetu.

„Telo“ vina

„Telo“ vina opisuje punoću i težinu u ustima. Opisuje kao lagano telo, srednje i puno telo. Glavni faktor koji utiče na telo vina je alkohol. Ako je procenat alkohola manji od 12.5% to vino ima lagano telo. Ako je procenat alkohola između 12,5% i 13,5% to je vino srednjeg tela i sa procentom preko 13,5% vino je punog tela.

Buke

„Buke“ vina je zbir aroma vina i često može biti znak kvaliteta. Buke zavisi od starosti vina. Sveukupni miris vina nakon što se sipa u čašu je ključni element za prepoznavanje ukusa vina. Direktan uticaj na buke ima čuvanje, zato je važno i dozrevanje u buretu, kao i čuvanje u flaši.

Disanje vina

Pustiti vino da „diše“, proces je izlaganja vazduhu tokom određenog vremena pre nego što ga poslužite, omogućavajući mu oksidaciju. Omogućavanjem boci da diše, možete ublažiti arome i otpustiti određene arome pre konzumiranja.

Kompleks

„Složeno“ vino je vino koje menja ukus nakon što ste ga probali, rastvarajući različite slojeve dok vino ostaje u ustima. Kompleks je pojam koji se može koristiti za vina koja imaju mešavinu promenljivih karakteristika.

Dekantiranje

“Dekantiranje” vina je slično “disanju”, ali uključuje proces prenošenja vina iz jedne posude u drugu kako bi se oslobodili pravi ukusi vina.

Suvo vino

Izraz “suvo” vino se obično koristi za opisivanje pića koje ima malo šećera ili nema ukusa, što znači da ukus nije sladak.

Noge

“Noge” u vinu odnose se na kapljice vina koje su ostavljene na bočnoj strani čaše nakon prevrtanja i označavaju nivo alkohola u vinu.

Zaostali ukus

“Osećaj usta” je osećaj vina u ustima i opisuje teksturu vina. Vina mogu biti glatka, gruba, oštra, pa čak i gusta, tako da osećaj usta pomaže u prepoznavanju teksture vina.

Oksidacija

Kada se vino „oksiduje“, to znači da je bilo izloženo previše vazduhu i dobri delovi vina su otišli. Oksidacija može dovesti do gubitka boje, ukusa i aroma, pa se preporučuje dorada boca pre nego kasnije.

Slatko

Izraz “slatko” u vinu je suprotan suvom, što znači da u piću postoji definitivan ukus šećera, koji mu daje taj slatki ukus.

Tanini

„Tanini“ su teksturni elementi koji čine da se vino osuši, a najčešće ih nalazimo u crvenim vinima. Tanini mogu da dodaju ukus gorčine, a obično ih možete ukusiti u srednjem i prednjem delu usta.

Berba

Ovo je malo lakše, ali “berba” ​​se odnosi na to da je grožđe sazrelo za bocu vina, a ne za godinu u kojoj je vino flaširano.

Često ćete naći da je neka vina potrebno čuvati duže vreme da bi mogli pravilno da se uživaju, a kupovina vintage vina strast je za mnoge vinske ljubitelje.

Rezime

Ovo je naša lista za početak! To jedine reči na koje ćete naići u vinskom svetu, ali sigurno ste na pravom početku. Živeli!

 

Vodič kroz vinske termine