vinska vitrina

Vinske vitrine i problemi koje možete sami da rešite

Ukoliko imate određene problem sa vinskom vitrinom, otkrićemo Vam par načina na koji možete da ih rešite. Predstavljamo vam uobičajene probleme, koje svako može da ima. U ovom kratkom vodiču imate uvid kako da prepoznate problem vinske vitrine i kako da ga rešite. 

PROBLEM 1: Neodgovarajuća temperatura u frižideru

Ukoliko mislite da Vaš frižider ima problem sa temperaturom, jedna od stvari koju Vam savetijemo da proverite ventilaciju frižidera. Morate biti sigurni da ventilator ima dovoljno vazduha, kako bi se funkcija ventiliranja obavljala nesmetano. To dalje povlači sve performance koje su značajne za rad frižidera. U krajnjoj liniji mesto frižidera može znatno uticati na ovaj problem. 

Samostojeće vinske vitrine

Samostojeće vinske vitrine moraju imati 10 cm sa stane i 15 cm prostora sa zadnje strane. Takođe ne smeju biti zatvorene sa gornje strane. Ako nema dovoljne cirkulacije vazduha, može doći do problema sa kompresorom ili isparivačem. 

Podpultno ugradne vinske vitrine

Potpultno ugradne vinske vitrine nikako ne smeju imati zatvorenu prednju rešetku. Ukoliko ipak želite rešetku, ona mora biti propustljiva za vazduh. Manji modeli ( širina od 15 cm do 30 cm) zahtevaju 0,5 cm sa strane i pozadi.

Potpuno ugradne vinske vitrine

Potpuno ugradne vinske vitrine zahtevaju dobru ventilaciju, tako da svež vazduh mora biti doveden sa zadnje strane frižidera, dok se topli prenosi dalje od frižidera. Da bi vazduh mogao da cirkuliše, preporučljivo je instalirati mali ventilator.

Dunavox potpuno ugradne vinske vitrine su jedine vitrine sa patentiranim sistemom prinudnog hlađenja kompresora, koji obezbeđuje estetski izgled kuhinje i duži vek trajanja vitrine.

Između ostalog, problem vinskoj vitrini mogu predstavljati osigurači, pa je važna njihova provera sa vremena na vreme. Od ostalih saveta treba obratiti pažnju na rad ventilatora, kao i da vrata uvek budu pravilno i dobro zatvorena. Ukoliko ima nekih problema sa ventilatorom unutar vitrine, za to je nabolje da konsultujete stručnjaka ili proizvođača. Vremenom guma oko vrata, može postati kruta i može joj trebati podmazivanje. Ako guma ne naleže dobro na vrata, vazduh će ulaziti u vitrinu. Ostali delovi vitrine će više raditi, ali opet neće biti željene temperature. U sklopu ovih problema, mogu bit ii problem sa termostatom, ali za to se obatite serviseru. 

PROBLEM 2: Vinska vitrina radi suviše bučno

Ako mislite da Vaša vinska vitrina radi suviše bučno onda to može biti iz sledećih razloga.

Prvo, vinski frižider koji radi na osnovu kompresora neminovno će proizvoditi neki šum, dok se kompresor pokreće i sistem ventilatora menja temperaturu, poput klasičnog frižidera. Taj normalan rad ne bi trebalo da predstavlja razlog za brigu. Ako Vam se čini da kompresor i ventilator stalno rade, onda bi odgovor tebalo da pronađete u već pominjanom problem sa ventilacijom. Naročito ako postoji problem sa gumom na vratima. Mora se imati na umu da ventilator ponekad proizvodi buku, posebno u jeftinijim modelima. Razlog za to može biti istrošenost ventilatora usled dugog korišćenja. Srariji ventilator obično ispuštaju zvuk koji se razlikuje od bešumnog rada.   

PROBLEM 3: Problem leda i problem kondenzacije.

Ako ste primetili problem leda i problem kondenzacije u Vašem vinskom frižideru, neki od problema mogu biti sledeći:

  1.  Morate biti svesni da niže temperature stvaraju led. Vićina frižidera iz naše ponude hladiće do 5 C, dok na tržištu postoje i frižideri koji hlade do 2 C
  2. Ako Vam se skupi led, isključite frižider, izvadite boce, sklonite led i uz širom otvorena vrata ostavite da se potpuno osuši .
  3. Kondenzacija može biti znak da ovlaživač ne radi i da ga treba brzo pregledati. Većina frižidera za vino zadržava vlažnost između 50-80%. Iz tog razloga plute se tokom hlađenja i čuvanja vina ne osuše. Ako Vam se skuplja kondenz, isključite frižider, izvadite boce, pokupite vodu i uz širom otvorena vrata ostavite da se potpuno osuši 
  4. Kondenzacija takođe može prouzrokavati da se vrata ne zatvaraju pravilno. Vrlo je važno da vodite računa o svim gumama i mehanizmima na vratima da dobro rade. Jedini izvor vode u frižideru bi trebalo da bude kondenzacija. Ukoliko postoji nešto drugo, onda je to iz zatvorenog sistema. Ako ej to slučaj, obartite se serviseru ili proizvođaču. 
KONTAKTIRAJTE NAS

Ako imate dodatnih pitanja ili su Vam potrebne dodatne konsultacije u izboru vinskih vitrina, možete nas kontaktirati ovde ili putem e-maila: prodaja@avene.rs

Izaberite pravu vitrinu za vas i vaše vino. Preko 70 modela hladnjaka za vino dostupno je na sajtu www.vinskevitrine.rs  OVDJE.