Saveti i preporuke za uparivanje vina i hrane za najdužu noć u godini!

Preporuka je dobra kombinacija hrane i vina koja najbolje odražava karakteristike određene namirnice i maksimalno razvija potencijal hrane i vina. Cilj je da se postigne savršen balans između vina i hrane ili da se bar dopunjuju kako bi celina bila harmonična i da se njihovi ukusi ne poništavaju.

Postoje osnovna, logična i prirodna pravila mešanja (kao što su tamno meso sa crnim vinom i belo vino sa ribom) koja i dalje savršeno funkcionišu, iako su se stilovi vina nedavno promenili i razvili. Danas smo otvoreniji za otkrivanje novih osećanja i preuzimanje rizika sa određenim kombinacijama.

Međutim, jedino striktno pravilo koje je još uvek na snazi je da se bela vina služe pre crnih, a da se suva vina služe pre slatkih vina.

Početak

Mlada bela vina savršeno se slažu sa poslasticama. Recepti napravljeni od sastojaka kao što su pečurke i tartufi odlično idu uz crveno vino kao što su Pinot Noir i Dolcetto, koji imaju lagano telo ili punu, slatku dubinu. Rose vina su laganog i svežeg ukusa, a služe se uz glavna jela, kao i uz dimljeno ili belo meso. Neki sirevi bolje idu uz belo vino, neki uz crveno ili su svakako svi odlični uz dobra suva, roze vina koje ima kiselost belog vina i voćni karakter crvene boje.

Glavno jelo

Ako ste ljubitelj crvenog mesa, ali glavno jelo uključuje jelo od crvenog mesa, kao što je rostbif, zapamtite jedno od pravila u vinskom svetu: crna vina Crianza se odlično slažu sa mesom sa roštilja, pečenjima, čorbama od crvenog mesa, sirevima i ostalim mesom.

Ako više volite sofisticiranija crvena vina, crvena vina Reserva i Gran reserva savršeno se slažu sa divljči, sofisticiranijim i složenijim jelima.

Uz belu ribu odlično se slažu voćna i aromatična vina sorti kao što su Albarino, Godelo, Sauvignon blanc, Xarel-lo, Macabeo i Parellada. U principu, bela i sveža vina odlično idu uz laganiju hranu, kao što su jela od ribe i povrća. Izuzetak se može napraviti za masne ribe, poput tunjevine i lososa, koje se služe i uz neka crna vina. I ovde vredi uzeti u obzir konzistenciju jela, vina i ukus podtonova. Da biste imali pravilno ohlađeno belo i crno vino, preporučujemo dvozonsku vinsku vitrinu. Ako imate prostora ispod pulta ili na ostrvu, preporučujemo vinsku vitrinu DAUF-46.

Salate i povrće

Glavno jelo na bazi povrća obično se smatra lakšim, nežnijim i svežijim. Ako izbor začina i sosa ili dresinga ne ukazuje na ukupan doživljaj obroka, pri izboru vina koje će se poslužiti tokom obroka mora se voditi računa da samo jelo ne dominira. I ovde birajte lakša i svežija vina sa delikatnim ukusima koja će pripremiti vaše nepce za punu degustaciju serviranih jela.

Dezert

Vreme je za dezert, za neka od najboljih jela ikada. Ako pripremate kremaste deserte, preporučujemo da izaberete penušava, Brioche, suva ili polusuva vina sa niskim sadržajem šećera.

Kada kombinujete vino sa dezertima, imajte na umu da ukusi moraju biti izbalansirani. Dezerti intenzivnih ukusa zahtevaju intenzivna vina koja će uskladiti ceo ukus. Na primer, ako serviramo sladoled kao dezert, moraćemo ga kombinovati sa slatkim dezertnim vinom.

I dobro jedi i pozdravi se!

Izuzetak od vina: penušavo vino

Penušavo vino se obično služi kao aperitiv. Međutim, šampanjac se može popiti i uz neka jela i dezerte, opet u zavisnosti od vrste jela. Obično uživamo u proslavi ili neki ljudi vole mehuriće i žele da popiju čašu penušavog vina uz ručak. Koji šampanjac više volite? Šampanjac ide uz gibanice, krofne, uštipke i slične ukuse. Istovremeno, penušavo vino se odlično slaže i sa nekim drugim jelima, kao što su karpačo od govedine, kavijar, losos, dagnje i pršuta.